Deze oefening is goed om het voorste deel van de schouder sterker te maken. Ze is gericht op de voorste deltoideus-spieren, terwijl de rhomboideus-spieren en trapezius de schouder stabiliseren. De buikspieren en lage rugspieren moeten ook hard werken om de rechtopstaande houding vast te houden, dus krijgen die een goede secundaire workout. De front raise wordt aanbevolen voor sporten waarbij wordt getild en gedragen, maar ook voor vechtsporten en boksen, waarbij sterke schouders nodig zijn om te verdedigen en uit te halen. De oefening kan ook worden gebruikt voor schouderrevalidatie, omdat de beweging zeer gecontroleerd is. De front raise is geschikt voor beginners en gevorderden en kan thuis of in de sportschool worden gedaan.

Hoe doe je de front raise

Ga staan met de voeten op schouderbreedte en de knieën licht gebogen. Pak de halter vast, met de handen tot schouderbreedte uit elkaar, de handpalmen naar achteren en de ellebogen recht of heel licht gebogen. Hef de halter naar voren en omhoog tot het gewicht op schouderhoogte is. Laat het gewicht langzaam weer naar de startpositie zakken.

Doe het goed
Blijf de hele oefening goed rechtop staan en kijk steeds recht vooruit.

Waarschuwing
Hef de gewichten niet hoger dan de schouders.

Variaties van de front raise

Licht
Pak in elke hand een dumbbell, met de handpalmen. naar achteren en de ellebogen recht of heel licht gebogen. Hef één dumbbell naar voren en omhoog tot het gewicht op schouderhoogte is. Laat het gewicht langzaam naar de startpositie zakken en herhaal met de andere kant.

Zwaar
Doe de oefening met één hand tegelijk met behulp van een lage katrolkabel. Ga staan met de voeten op schouderbreedte en de knieën licht gebogen, met het gezicht van de katrol af. Span de buikspieren aan en hef de handgreep naar voren en omhoog tot het gewicht op schouderhoogte is. Deze variant legt meer nadruk op het begin van de hefbeweging.

Actieve spieren

  1. Voorste deltoideus
  2. Lateral deltoideus
  3. Trapezius
actieve spieren van de front raise