Fitness kettlebells

Deze oefening is gericht op de buigspieren in de pols. De flexor carpi ulnaris en flexor carpi radialis worden het meest getraind, maar de spieren voor groeikracht krijgen ook een goede workout. De wrist curl is niet noodzakelijk in het trainingsschema van een beginner, maar de oefening is wel een goede toevoeging aan het einde van een workout van meer gevorderde krachtsporters, om ervoor te zorgen dat hun greep sterk genoeg blijft voor andere oefeningen als ze zwaardere gewichten gaan heffen. Sporten als klimmen, rugby en vechtsporten, maar ook racket- en slagsporten hebben baat bij de grote kracht in de onderarm en greep.

Hoe doe je de wrist curl

Ga op een bank zitten en pak een barbell vast, met de handen iets minder dan tot schouderbreedte uit elkaar en de handpalmen omhoog. Laat de onderarmen op de dijbenen rusten, met de polsen voorbij de knieën, zodat u ze naar de vloer kunt draaien zonder de benen te raken. Laat de barbell naar de vloer zakken en laat hem uit de handpalmen naar de vingers rollen. Beweeg de barbell weer omhoog door de stang in de hand te pakken en de knokkels naar het plafond te draaien.

Doe het goed
Houd polsen en ellebogen op gelijke hoogte om de weerstand op de polsbuigspieren in stand te houden.

Waarschuwing
Zorg voor een vrij vloeroppervlak, zodat de barbell zonder anderen te raken kan wegrollen als hij uit uw handen glipt.

Variaties van de wrist curl

Licht
Als u de pols in de lage positie onaangenaam voelt, kunt u de wist curl staand doen. Pak de stang achter het lichaam, net onder de bilspieren. Pak de stang vast, met de handen op schouderbreedte en de handpalmen van het lichaam af gedraaid. Trek de barbell omhoog door de stang omhoog te bewegen in de handen en de polsen omhoog te draaien.

Zwaar
Voor een extra uitdaging pakt u in elke hand een dumbbell; zo hebt u meer controle over de spieren in de onderarm. U kunt de oefening ook doen met een barbell, met de handpalmen omlaag gericht – zo traint u de strekspieren in de pols en de hele onderarm.

Actieve spieren

  1. Flexor carpi radialis
  2. Flexor carpi ulnaris
actieve spieren van de wrist curl