Deze klassieke oefening maakt het hele lichaam krachtiger. Ze spreekt vooral de spieren in de borst, armen en schouders aan, maar vergt ook ondersteuning van andere spieren. Omdat voor de oefening diverse spieren worden aangespannen, geeft de push-up kracht in bovenlichaam en romp. De oefening is goed voor de buikspieren, die tegelijkertijd worden geflest en gerekt. Als de onderrugspieren samentrekken om hete lichaam te stabiliseren, worden de buikspieren vanzelf opgerekt. De quadriceps (vierhoofdige dijspier) is nodig om het lichaam in positie te houden, waardoor ook de benen worden getraind. Push-ups stabiliseren ook de schouders, want u traint zowel de schouderbladspieren als het rotatorenmanchet. Voor deze oefening is geen materiaal nodig, dus is ze heel geschikt om dagelijks te doen.

Hoe doe je de push-up

Ga op de buik op de grond liggen, met de handen naast de schouders, de vingers evenwijdig aan het lichaam en de voeten op de tenen. Strek de armen en duw het lichaam en de benen omhoog. Ga terug naar de startpositie door de armen te buigen en het lichaam langzaam te laten zakken tot het net boven de grond hangt.

Doe het goed
Als u het lichaam in de push-up positie omhoog duwt, houd het dan van hoofd tot enkels recht.

Waarschuwing
Als u de schouders tijdens de push-up optrekt, kunnen de armen minder stabiel worden.

Variaties van de push-up

Licht
Als u weinig kracht in uw bovenlichaam hebt, begint u met uw knieën op de vloer. Maak het deel van uw hoofd tot uw knieën tijdens de push-ups recht. Zorg ervoor dat het lichaam niet buigt bij de heupen, want dan heeft de oefening geen effect.

Zwaar
Plaats uw handen naast elkaar onder het lichaam om de triceps aan te spreken, of plaats ze verder uit elkaar om de borstspieren extra te trainen. Bij een reeks gewone push-ups kunt u om en om een been optillen om de onderrug- en bilspieren te trainen.

Actieve spieren

  1. Voorste deltoideus
  2. Pectoralis major
  3. Serratus anterior
  4. Triceps brachii
actieve spieren van de Push-up