Fitness kettlebells

Deze biceps oefening, genaamd de cable curl, wordt vaak aan het einde van een workout met lichtere gewichten gedaan. De brachialis en de lange kop van de biceps brachii worden getraind, maar net als bij elke oefening die staand wordt gedaan, worden ook de buik- en onderrugspieren ingeschakeld om de romp te stabiliseren, terwijl de spieren in het rotatorenmanchet moeten aanspannen om de schouder te ondersteunen en stabiliseren. De cable curl is een goede oefening voor werpsporten als honkbal en waterpolo, omdat de biceps worden versterkt in een positie waarin ze de schouder bij een bovenhandse worp stabiliseren. Voor deze oefening zijn twee hoge katrolkabels nodig, waardoor ze het best in een sportschool kan worden gedaan.

Hoe doe je de cable curl

Pak elk van de twee hoge katrolkabels zo vast dat ze ver genoeg uit elkaar zitten om met gestrekte armen in het midden te staan. De handpalmen wijzen naar het plafond. Beweeg de handgrepen naar de schouders, maar houd de bovenarmen en het lichaam stil. Keer langzaam terug naar de startpositie, tot de armen helemaal gestrekt zijn.

Doe het goed
Zorg ervoor dat de romp en bovenarmen de hele oefening niet bewegen.

Waarschuwing
Probeer de pols niet te flessen; dat plaatst druk op het schoudergewricht en rotatorenmanchet.

Variaties van de cable curl

Licht
Pak de handgrepen en doe dan een stap naar achteren, zodat uw armen niet recht opzij steken, maar in een hoek van 45 graden naar voren. Dit neemt de druk weg van de schouders. Beweeg de handgrepen naar de schouder terwijl u de bovenarmen en het lichaam stilhoudt.

Zwaar
Voor extra uitdaging bevestig je aan elke katrol een touw. Pak het touw en laat de handpalmen van het lichaam af wijzen. Draai de polsen tijdens het trekken zo dat de handpalmen naar de schouders wijzen.

Actieve spieren

  1. Biceps brachii
  2. Brachialis
actieve spieren van de cable curl