Wat is testosteron en wat doet het met mijn lichaam?

Gewichtheffen

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.

Wat doet testosteron met een vrouw?

De meeste vrouwen zijn bang dat als ze veel aan krachttraining gaan doen, ze te gespierd worden, maar vrouwen hebben een lager testosteronniveau dan mannen. Daardoor kunnen vrouwen nooit zo gespierd worden als mannen, maar testosteron is wel heel erg belangrijk voor een vrouw, omdat dit hormoon bijdraagt aan een goede vetverbranding en de vorming van cellulitis remt.

Een gezond testosterongehalte

Een gezond testosterongehalte is erg belangrijk voor een vrouw, maar helaas is bij de meeste vrouwen het testosterongehalte te laag. Dit komt doordat vrouwen de afgelopen jaren heel anders zijn gaan leven en eten. De vrouw van tegenwoordig werkt veel meer, en is veel meer gaan bewegen en sporten, maar daarnaast wordt door de meeste vrouwen ook streng aan een dieet gedaan, wat meestal een crashdieet is. En dit zorgt bijna altijd voor een verstoord hormoonhuishouding, waardoor dus ook je testosterongehalte te laag is. Een te laag testosterongehalte kan ernstige gevolgen hebben., want er zijn studies die aantonen dat een te laag testosterongehalte bij vrouwen de kans op een verstoorde oestrogeenspiegel, onvruchtbaarheid, botontkalking en borstkanker vergroot. Genoeg reden dus om te zorgen dat je als vrouw dus ook een gezond testosterongehalte hebt en behoudt.

Overtollig vet door een te laag testosterongehalte

Een te laag testosterongehalte zorgt bij vrouwen vaak voor overtollig vet, met name rond de buik (‘love handles’), bovenbenen en billen. Ook afvallen is bij een te laag testosterongehalte bijna onmogelijk. Ook het opbouwen van spieren zal heel erg moeilijk gaan bij een te laag testosterongehalte. Hierdoor zal ook de vetverbranding op een heel laag pitje staan.

Wat kun je doen om testosteron te verhogen?

Voldoende slaap verhoogt je testosterongehalte
Te weinig slapen is niet goed voor je gezondheid. Je gunt je lichaam dan niet de kans om te herstellen van je dagelijkse bezigheden. Slaapgebrek zorgt er tevens voor dat je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol blijven aanmaken. Hierdoor zal je zeker snel dikker worden en meer vet gaan opslaan. Ook zorgt cortisol ervoor dat je minder tot geen testosteron meer aanmaakt, waardoor je problemen met afvallen en vet verbranden alleen maar groter worden. Slaap dus voldoende om dit te voorkomen.

Gezonde voeding (goed ontbijt) verhoogt je testosterongehalte
Streng Lijnen en dus je calorie inname drastisch beperken, verstoort je testosteronspiegels. Voor een gezond testosterongehalte is het beter te kiezen voor een gezond, natuurlijk en gevarieerd eetpatroon.

Water drinken draagt bij aan een hoog testosterongehalte
Je lichaam voert de hele dag door stoffen af. Dit is belangrijk voor je lichaam. Door veel water te drinken zorg je ervoor dat dit proces goed verloopt. Neem gedurende de dag een waterfles met je mee zodat je continue toegang hebt tot wat vocht.

Krachttraining draagt bij aan een hoog testosterongehalte
Veel vrouwen moeten er nog steeds niet aan denken, maar het is wel de oplossing voor bijna al hun problemen, mits je voeding natuurlijk ook in orde is. Krachttraining verhoogt namelijk je testosterongehalte, waardoor je dus ook wat spieren opbouwt en je dus eindelijk van die overtollige vetrolletjes afkomt. Combineer dit met een lekker wedstrijdje. Het competitieve draagt ook bij aan een hoger testosterongehalte.

Veel zonuren draagt bij aan een hoog testosterongehalte
Dat komt omdat er goede vitaminen zitten in zonnestralen. Je krijgt hierdoor o.a. vitamine D binnen en deze stoffen zijn weer goed voor de ontwikkeling van testosteron.

Zink en magnesium dragen bij aan een hoog testosterongehalte
Om je testosteron op een natuurlijke manier te verhogen, speelt zink een belangrijke rol. Ook magnesium is erg belangrijk om je testosterongehalte te verhogen, want het mineraal helpt rechtstreeks bij de aanmaak van testosteron. Verder helpt het je te ontstressen en verminderd het de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Ook reguleert het je bloedsuikerspiegel. Bijkomend voordeel is dat magnesium ook nog een keer zorgt dat je lekkerder, en beter slaapt en fitter wakker wordt. Wij raden je aan om het supplement zma te gebruiken, dan weet je zeker dat je dagelijks voldoende binnen krijgt.

Bron: https://www.bodyenpowershop.nl.