Deze 7 voedingsmiddelen zijn beter voor je dan je denkt

Koffie en koekjes op houten bord

Snoep, ijs, frisdrank en pasta. Het is een kleine greep uit de voedingsmiddelen die op een zogenaamde zwarte lijst staan en bestempeld worden als ongezond eten. Helaas zijn er ook etenswaren die onterecht als ongezond worden beschouwd. Wanneer ze deze reputatie eenmaal hebben is het lastig deze af te schudden.

Het lijkt soms alsof er bijna wekelijks voedselproducten zijn die opeens als slecht worden bestempeld, terwijl we er inmiddels al jaren van genieten. Nu zijn er natuurlijk heel wat etenswaren die inderdaad wel degelijk ongezond zijn en je lichaam vooral lege calorieën opleveren. Ze bevatten dus geen vitamines, mineralen of waardevolle voedingsstoffen die je lichaam juist wel nodig heeft. Maar gelukkig is dit niet bij alle ‘ongezonde’ voedingsmiddelen zo.

Eieren

De slechte reputatie die eieren met zich meebrengen is volledig onterecht. Het is namelijk vaak hetgeen wat erbij geserveerd wordt dat ongezond is. Denk bijvoorbeeld aan spek, worstjes of hamburgers, deze etenswaren bevatten veel (verzadigde) vetten en dat is juist niet goed voor je lichaam.

Een ei op zich bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen, zoals eiwitten, choline, mineralen (ijzer en zink) en de vitamines A, B en E. Op de eiwitten na zitten al deze voedingsstoffen in de dooier. Het eiwit bevindt zich in, je raad het al, het eiwit. Het eten van enkel een ei is dus helemaal niet zo slecht voor je als we denken.

Diepvriesgroenten

Je zou haast denken dat de ‘verse’ groenten uit de supermarkt gezonder zijn dan diepvriesgroenten. Maar het groen uit de diepvries bevat net zo veel essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen, als hetgeen dat van de versafdeling komt.

‘Verse’ groentes worden eerst enkele dagen in een vrachtwagen vervoerd en daarna liggen ze nog in de winkel voordat ze in je koelkast en op je bord terecht komen. De diepvriesvariant wordt, na het oogsten, direct ingevroren om zo alle voedingsstoffen goed te bewaren. Je zou dus bijna kunnen stellen dat ingevroren beter is dan ‘vers’.

Pindakaas

Het is een feit dat pindakaas veel vet bevat, maar ruim 80% hiervan is afkomstig uit gezond enkel- en meervoudig onverzadigde oliën. Daarnaast is het ook eiwitrijk en vol met vitamine E, niacina, antioxidanten, magnesium en foliumzuur. Pinda’s worden verder in verband gebracht met een verlaagd risico op hartaandoeningen, kanker en vroegtijdig overlijden. Een win-winsituatie.

Nu is een natuurlijke pindakaas gemaakt met 100% pinda’s het gezondst. Een light pindakaas of een Amerikaanse variant bevat een stuk meer suiker en zout en is daardoor een stuk ongezonder.

Volle melk

Het is begrijpelijk dat je in de supermarkt staat en eerder kiest voor een light-variant. Toch is volle melk niet zo slecht als we denken. Oke, het bevat dan wel meer vetten, maar de light variant heeft deze vervangen door suikers. En die nemen zo langzamerhand de plek van het vet over als het gaat om boosdoeners. Bovendien heeft je lichaam (goede) vetten nodig om überhaupt te kunnen functioneren.

Witte rijst

Waar pure witte rijst een regelrechte dikmaker is, valt het dan weer mee als het gecombineerd wordt met groenten. Het is zelfs zo dat mensen die regelmatig rijst eten, minder kans hebben op overgewicht.

Bij een goede combinatie laat het je suikerspiegel ook niet zo hard stijgen en dalen als bij puur en alleen witte rijst. De groenten zorgen er namelijk voor dat de suikers trager worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Het heeft dus onterecht een slechte reputatie.

Koffie

Dat een paar jaar een groot verschil kan maken, dat laat koffie wel zien. Enkele jaren geleden werd er nog veel gesproken over gevaren ervan. Zo verhoogt het je bloeddruk, laat je hart sneller kloppen en je slaap verstoren. Gelukkig zijn er steeds meer aanwijzingen dat koffie juist wel goed voor je is. Zo wordt matige koffieconsumptie zelfs in verband gebracht met een langere levensduur en een verminderd risico op onder andere hart- en vaatziekten. Meer dan 5 kopjes is echter wel te veel van het goede. Ook het toevoegen van room, suiker en siroop maakt koffie ongezonder.

Popcorn

We sluiten af met een geliefde snack uit de bioscoop, popcorn! Gelukkig hoef je je achteraf niet schuldig te voelen als je in je eentje een bak hebt leeggegeten. Het bestaat namelijk uit maïs en dat is rijk aan fytonutriënten die weer goed zijn voor je lichaam. Drie kopjes kale popcorn bevatten maar 100 kcal. Het zijn echter de toppings, zoals suiker en karamel, die ongezonder maken. Je kunt het liever op smaak maken met lijnvriendelijke alternatieven zoals een beetje zout, paprikapoeder of een héél klein beetje kokosbloesemsuiker.

Bron: www.rtlnieuws.nl