Summer body trainen doe je zo!

Man een side plank aan het uitvoeren

Als de zomer weer in aantocht is, stromen de sportscholen langzamerhand weer vol. Men gaat massaal werken aan de summer body. Wil jij komende zomer ook rondlopen met een summer body? Lees dan vooral snel verder. In dit artikel kom je er namelijk achter hoe óók jij komende zomer vol vertrouwen kunt pronken met jouw summer body.

Wat wordt er bedoeld met een summer body?

Een summer body, wat vrij vertaald een ”zomer lichaam” betekend, is een groot begrip. Meestal bedoelen we hiermee een lichaam dat een relatief laag vetpercentage heeft en afgetraind is. Oftewel: een strak lichaam.

Voor mannen betekent dit vaak een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa met zichtbare buikspieren. Voor vrouwen betekent een summer body meestal een strakke buik, strakke billen en benen. Het zou natuurlijk mooi zijn als jij dit voor elkaar zou krijgen en komende zomer over het strand kunt wandelen met jouw summer body.

Maar is dit wel haalbaar? En wat moet je er eigenlijk voor doen en laten? In de rest van dit artikel vertellen we jou hier alles over. Lees dus snel verder!

Hoe kom je aan een summerbody?

De grote vraag is nu natuurlijk hoe je een summer body kunt krijgen. Misschien zit jouw strakke lichaam momenteel verborgen onder je ”wintervacht”. Het is in ieder geval zaak om (drastische) veranderingen door te voeren en in actie te komen. Een summer body komt namelijk niet vanzelf. Ontdek dus snel wat je hiervoor moet doen en vooral ook wat je niet moet doen.

Train het hele jaar door of begin op tijd!

Het beste is natuurlijk om het hele jaar door fit en in vorm te zijn. Dat is echter niet voor iedereen haalbaar. Bovendien is het niet erg om in de winter wat meer lichaamsvet te hebben. Dit houd je immers warm en je loopt toch amper zonder shirt rond. Maar dan ineens beginnen de eerste zonnestralen door te komen. Wat nu?

Het is hoog tijd om van de bank af te komen en naar de sportschool te gaan. Of natuurlijk thuis te sporten. Ook je voeding zal waarschijnlijk aangepast moeten worden om jouw lichaam weer in vorm te krijgen. Verwacht echter niet dat je binnen een paar weken jouw ideale zomerse lichaam al hebt gekweekt. Fysieke verandering kost nou eenmaal wat tijd. Begin daarom ruim van te voren. Het beste zou natuurlijk zijn om het hele jaar door goed te eten en te trainen. In dat geval kun je namelijk veel sneller je lichaam summer proof krijgen.

Eiwitten hoog

Qua voeding is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Waarom dat belangrijk is? Om meerdere redenen. Ten eerste zorgen eiwitten ervoor dat je in staat bent om spiermassa op te bouwen. Wanneer je aan krachttraining doet, voldoende eiwitten eet en genoeg rust pakt, heb je al een goede basis voor spieropbouw te pakken. Maar ook als de focus bij jou ligt op het verliezen van vet, is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel en kunnen de vetverbranding stimuleren.

Genoeg redenen om dit serieus te nemen. Hoeveel je dan precies moet eten? Dat hangt af van je doel en je lichaamsgewicht. Als je spiermassa wilt opbouwen, is het advies bijvoorbeeld om zo’n 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Om af te vallen is het advies om zo’n 1 tot 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Minder belangrijk, maar zeker iets om rekening mee te houden zijn de hoeveelheid koolhydraten en vetten. Wat de ideale verhouding is? Dat is te veel om in dit artikel diep op in te gaan.

Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar de dichtstbijzijnde fitness studio voor een body check.

Ei in beker

Fles water bij de hand

Als je een summer body wilt ontwikkelen zal je deze tip vrijwel altijd krijgen: drink water. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo goed? Krijg ik een summer body door water te drinken? Dat niet direct, maar het feit is wel dat het een grote positieve bijdrage levert aan het creëren van jouw ideale summer body. Veel water drinken zorgt namelijk voor minder grote honger, betere fysieke prestaties en sneller herstel. Hierdoor ben je dus minder geneigd om te gaan snacken en ook kun je harder en gerichter trainen.

Krachttraining en cardio

Iedereen heeft wel een favoriet: krachttraining of cardio. Met cardio bedoelen we trainingsvormen zoals fietsen, hardlopen en roeien. Bij krachttraining hebben we het over trainen met halters of met je eigen lichaamsgewicht. Maar welke trainingsvorm is nou het meest effectief om een summer body mee te trainen? In een ideale situatie zou beide het beste zijn. Echter heeft niet iedereen daar de tijd of zin voor. Als je dan toch moet kiezen, adviseren wij om aan krachttraining te gaan doen. Waarom? Omdat je hier allereerst veel calorieën mee verbrandt en dus de vetverbranding stimuleert.

En ten tweede omdat je door middel van krachttraining in staat bent om spiermassa op te bouwen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding is. Bovendien zorgt spiermassa voor een strakkere look en geeft het een goede impuls aan jouw summer body.

Meet je progressie

Hoe weet je nou zeker of je wel goed bezig bent? Als je iedere dag in de spiegel kijkt is het lastig om te bepalen of je lichaam al aan het transformeren is naar een summer body. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw progressie te meten.

Je kunt bijvoorbeeld je progressie meten aan de hand van de weegschaal. Let wel op dat als je aan krachttraining doet, dit niet altijd de beste manier is. Meer spiermassa brengt immers ook gewicht met zich mee. Zoals je misschien wel weet wegen spieren zelfs zwaarder dan vet.

Een betere manier zou bijvoorbeeld zijn om een foto te maken wanneer je begint en vervolgens dit om de week of maand te herhalen. Aan het verschil van de foto’s kun je dan zien of je goed bezig bent. Het is hierbij wel belangrijk om de foto iedere keer met hetzelfde licht en op dezelfde plek te maken.

Andere manieren zijn om je lichaamsmaten op te meten met een meetlint. Schrijf je maten op en doe dit een maand later weer.

Motivatie en realistische doelstelling

Een gezonde dosis motivatie is naar onze mening essentieel als je een summer body wilt. We durven dan ook te wedden dat jij het zonder motivatie nooit zal redden. Maar hoe kom je hier nou aan? Als het goed is heb jij al motivatie om een summer body te krijgen. Anders las je dit artikel waarschijnlijk niet.Het is alleen nog zaak om die motivatie vast te houden. Bedenk waarom jij zo graag een summer body wilt. Wanneer je het even zwaar krijgt, of bijvoorbeeld geen zin hebt om te gaan sporten, denk dan aan die reden(en) en kom in beweging.

Vrouw van achteren met gespannen spieren in de schouderbladen

Regelmatig zonnen

Nog een tip die we je willen meegeven, is om regelmatig de zon op te zoeken wanneer dat kan. Vanaf het voorjaar zijn er meestal al regelmatig zonnige dagen. Maak dus wat tijd vrij en probeer wat zonnestralen op te vangen. Een echte summer body is namelijk niet alleen maar strak, maar ook bruin. Bovendien zal je sneller verbranden als je spierwit op je vakantiebestemming aankomt. En nog een bijkomend voordeel: zonnen stimuleert de aanmaak van vitamine D in jouw lichaam. Dit zorgt onder andere weer voor sterkere spieren.

Doe dit vooral niet

Je weet nu wat je moet doen om een summer body te krijgen. Ben je er dan al? Nee, dat helaas niet. Wat namelijk minstens net zo belangrijk is, is om te weten wat je vooral niet moet doen als jij een echte beach body wilt.

In korte tijd snel afvallen

Het is begrijpelijk, je wilt goed voor de dag komen komende zomer. Echter heb je momenteel veel overtollige kilo’s. De oplossing die het meest logisch klinkt, zou dan zijn om in een korte tijd heel veel te gaan afvallen. Of dat verstandig is? Je kunt het misschien al raden. Het is nooit aangeraden om in een korte tijd veel gewicht te verliezen. Niet alleen is dit ongezond, maar ook voor je gewicht is dit nadelig.

Je gewicht kan namelijk gaan schommelen, waardoor de kans groot is dat al de verloren kilo’s ook weer net zo hard terugkomen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Veel alcohol

Wat gaat er absoluut niet samen met een summer body? Veel alcohol. Het is begrijpelijk dat je in de zomer zo nu en dan wilt genieten van een biertje of een glas wijn. Een cocktail of een glas bier/wijn in de zon is namelijk heerlijk.. Maar, hier zit ook een keerzijde aan. Als je te veel alcohol drinkt kan dit namelijk ook zorgen voor overtollig vet.

Alcohol en (buik)vet gaan hand in hand samen. Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe te drinken, maar probeer dit te beperken.

Enkel de focus op buikspieren trainen

Waar veel mannen en vrouwen de fout mee ingaan, is het volledig focussen op het trainen van de buikspieren. Als de zomer weer in aantocht is en er gewerkt moet worden aan het strand lichaam, worden de buikspiermatjes weer van zolder gehaald.

Of men doet weer regelmatig mee met het buikspierkwartier. Daar is natuurlijk niet veel mis mee. Echter zal enkel het trainen van je buikspieren niet veel resultaat opleveren. Buikspieroefeningen verbranden namelijk geen plaatselijk buikvet, in tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt.

Als jij een summer body met zichtbare buikspieren wilt, is het allereerst zaak om je vetpercentage te verlagen. Met een lager vetpercentage heeft iedereen namelijk zichtbare buikspieren. Bovendien is het niet verstandig om alleen maar de buik te trainen. Probeer elke spiergroep van het lichaam aan te pakken.

Voorkom de bekende vakantiekilo’s

Een veelvoorkomend probleem zijn de zogenoemde vakantiekilo’s. Oftewel, de kilo’s die er ”ineens” aanzitten na een aantal weken vakantie vieren. Misschien ga je wat vaker uiteten, doe je wat vaker een drankje of ga je wat minder vaak sporten. Je hebt dan een lange tijd getraind om een summer body te krijgen, om vervolgens in de vakantie weer aan te komen. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Het advies is dan ook om je summer body te onderhouden gedurende de vakantie. Natuurlijk kun je nog wel genieten en uit eten gaan, maar overdrijf dit niet.

Droog trainen voor een summer body

Nog iets dat essentieel is om te weten als jij een summer body wilt. Dat is namelijk de keuze die jij moet gaan maken. Wil je spiermassa opbouwen of vet verliezen? Een logisch antwoord voor velen zou zijn: ik wil beide tegelijk! Echter is dat vrijwel onmogelijk. Je zou dus een keuze moeten maken. Wij raden aan om je te gaan richten op vetverlies als je een summer body wilt kweken. Echter betekent dat niet dat je simpelweg zo snel en zoveel mogelijk moet gaan afvallen.

Nee, de beste manier is namelijk om tijdens het verliezen van vet zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Het is namelijk juist de combinatie van een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa en een laag vetpercentage wat een summerbody kenmerkt. Deze manier van trainen (en eten) noemen we ook wel droog trainen.

Maak je lichaam summerproof

Wil jij komende zomer trots kunnen rondlopen op het strand? Begin dan vandaag nog met het kweken van jouw beach body!

Bron: https://fitvooralles.nl/summer-body/