Ik wil afvallen, eerst kracht of eerst cardio?

Kelly Maria Fit workout
“Ik wil afvallen. Moet ik eerst beginnen met krachttraining of eerst met cardio fitness, en hoe lang per activiteit?”

Zowel krachttraining als cardiofitness hebben een gunstig effect bij het afvallen. De beste aanpak is de combinatie van beide. Krachttraining helpt bij het opbouwen van spierkwaliteit, wat op zijn beurt de stofwisseling (basaal metabolisme) kan verhogen waardoor je meer calorieën kan verbranden, zelfs in rust. Spiertraining kan ook het effect van “naverbranding” verhogen, waarbij je lichaam nog enige tijd na de training extra calorieën verbrandt. Cardiofitness verhoogt de hartslag, verbetert de zuurstofopname capaciteit, zorgt voor gezondere longen, hart en bloedvaten en zorgt ervoor dat je gemakkelijker vetten als energiebron kan gebruiken. Tevens verbruik je in de cardio training ook vet calorieën.

De volgorde?

De volgorde waarin je cardio- en spiertraining doet, hangt af van je persoonlijke fitnessdoelen. Als je voornaamste doel is om af te vallen, zou je kunnen beginnen met een warming up met cardio fitness. Na de warming up kan je vervolgen met spiertraining, dan is je lijf al lekker warm en je spieren al goed doorbloedt. Bovendien, als je eerst spiertraining doet, voor je cardio training, zul je meer energie hebben om je op deze oefeningen te concentreren, die vaak meer techniek en concentratie vereisen.

Na de spiertraining je cardio training!

Als je dan na de spiertraining cardio doet, is elke spier in je lichaam al goed opgewarmd en kun je effectiever vet verbranden tijdens je cardio-sessie. Als je belangrijkste doel echter is om je uithoudingsvermogen te verbeteren of als je traint voor een specifiek cardiovasculair evenement zoals een marathon, dan is het beter te beginnen met cardio.

In ieder geval, zorg ervoor dat je altijd begint met een goede warming-up om blessures te voorkomen en vergeet niet om ook op je voeding te letten voor optimaal resultaat, aangezien voeding een belangrijke rol speelt in gewichtsverlies.

Let op! Afvallen is voornamelijk afhankelijk van het creëren van een calorietekort, wat betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je consumeert, vandaar dat aandacht voor voeding ook cruciaal is.

Heb je specifieke vragen of wil je hulp bij het samenstellen van je trainingsprogramma, maak een afspraak met een personal trainer, die kan je helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd plan dat past bij jouw behoeften en doelen.