Alles over cellulite

Vrouw aan het ontspannen tijdens warkout

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, is iets waar veel vrouwen vanaf willen. Maar hoe kom je daar nou vanaf? Er bestaan geen wondermiddeltjes tegen Cellulitis. Dus al die dure crèmes kan je lekker in de schappen laten staan! Maar er is goed nieuws: je kan er wel wat tegen doen. Zo zijn bepaalde etenswaren en smoothies die zouden moeten helpen om cellulite te verminderen en tegen te gaan, maar wat eigenlijk het beste werkt is sporten, sporten en nog eens sporten. Helemaal voorkomen kan je cellulitis nooit, maar je kunt met de juiste fitnessoefeningen wel de kans kleiner maken dat je er last van krijgt en de cellulitis zelfs verminderen.

Oorzaken cellulite

Het probleem met cellulite is dat er veel verschillende oorzaken voor zijn. Zo kunnen je dieet en je leefstijl grote oorzaken zijn voor je cellulitis problemen. Een veel voorkomend oorzaak voor cellulite is roken. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Mensen die veel zitten kunnen zo ook een aanleg krijgen voor cellulite. Zitten zorgt voor een gebrekkige bloedsomloop. Erfelijke factoren kunnen er ook voor zorgen dat vetcellen in het onderhuids vetweefsel groeien en Cellulite zich vormt. Ook kunnen bepaalde medicijnen zoals de pil, het natuurlijke zuiveringssysteem van het lichaam verstoren. Dit zorgt dan voor een verminderde afvoer van afvalstoffen. Te veel junkfood en kant-en klaar producten met te veel suiker en vet zorgen ook voor gifstoffen die zich vastzetten in het vetweefsel.

Is cellulite te voorkomen?

Om cellulite te voorkomen en aan te pakken is een goed bloedcirculatie erg belangrijk. Fitness waarbij je aan je conditie werkt en je bloed laat stromen, zoals cardiofitness, kan daarom helpen. Spinning, steppen en hardlopen op de loopband werken allemaal tegen cellulitis. Met fietsen moet je een beetje uitkijken, omdat er daarbij druk ontstaat op de plek van het zadel, waardoor de doorbloeding van de billen juist gehinderd kan worden. Daarbij is het belangrijk om met fitnessoefeningen de spieren te trainen in de gebieden met cellulitis, vaak de billen en de bovenbenen.

Ervaring heeft geleerd dat als men 3x per week aan hardlopen, krachttraining of een ander belastend sport voor het lichaam doet, de cellulitis aanmerkelijk minder wordt. Daarnaast dient een gezonde voeding als vast basis in het dagelijkse patroon te worden ingepast. Dat wil zeggen voldoende groente en fruit en niet teveel verzadigde vetten.

Voeding en cellulite

Een gezond, normaal en eiwitrijk voedingspatroon is erg belangrijk in de strijd tegen cellulite. Zorg dat je zo min mogelijk bewerkte levensmiddelen en voeding waar veel zout of suiker in zit binnen krijgt. Vocht is bovendien ook van heel groot belang. Drink dagelijks ten minste 2 liter water. Verder zijn vitamines en mineralen van groot belang.

Eet veel eiwitten

Het eten van voldoende eiwitten is erg belangrijk bij het voorkomen en bestrijden van cellulite. Eiwitten zorgen er voor dat je spieren sneller herstellen en je ook sneller spierweefsel opbouwt. En dit betekent sneller een strakkere huid. Dus zorg echt dat je voldoende eiwitten eet en drinkt.

Met de juiste training cellulite wegtrainen

Lying side hip abductie

Ga op een zij liggen met één hand onder je hoofd en één hand in je zij en je benen op elkaar. Vervolgens beweeg je met een gestrekt been je hak naar het plafond en weer terug.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je niet achterover hangt.
  • Probeer het bovenste gedeelte van je bilspieren aan te spannen om je been op te tillen.

Lying clam

Ga op een zij liggen met één hand onder je hoofd en één hand in je zij. Trek je knieën op zodat je heup en je knie in een hoek van ongeveer 90 graden zijn. Vervolgens beweeg je je knieën uit elkaar terwijl je voeten in contact met elkaar blijven. Vervolgens beweeg je rustig weer terug.

Tips:

  • Maak bij het billen trainen de beweging met je benen alsof je een schelp open klapt.
  • Zorg dat er geen beweging plaatsvind in je ruggenwervel.

Floor bridge

Ga op je rug liggen met je handen langs je lichaam en trek je knieën op zodat je hakken richting je billen gaan. Zet je hakken stevig in de grond. Til je heupen op richting plafond en probeer je heup helemaal te strekken. Vervolgens zak je rustig weer naar de grond.

Tips:

  • Bij deze billen trainen oefening zorg je er voor dat bovenin je rug niet te hol is. Probeer bewust je bekken naar achteren te kantelen door je bilspieren stevig aan te spannen.
  • Je voelt deze oefening in je onderrug en hamstrings. Maar je zult hem het meeste in je billen moeten voelen.

Single-leg floor bridge

Ga op je rug op de grond liggen, trek je knieën op en plaats je voeten schouderbreedte uit elkaar met je hakken stevig in de grond. Til één been op en wijs je knie richting plafond. Til nu je heupen van de grond door je bilspier hard aan te spannen terwijl je andere been in de lucht blijft. Vervolgens laat je je heupen weer rustig zakken richting de grond.

Tips:

  • Zorg dat je heupen recht blijven en probeer te voorkomen dat je onderrug te hol wordt.

Donkey kicks

Ga op handen en voeten op de grond zitten met je rug neutraal. Vervolgens beweeg je een been naar achteren vanuit de heup. De hoek in de knie blijft hetzelfde en je voet gaat richting plafond.

Tips:

  • Zorg ervoor dat bij deze billen trainen oefening de beweging vooral plaatsvind in de heup, niet in de onderrug en hamstrings.
  • Zorg voor een rustige en gecontroleerde beweging en focus je vooral op het gebruik van de bilspier.

Side band walks

Bevestig een resistance-band om je schenen en hurk door je knieën. Vervolgens maak je een grote stap naar rechts/links en volg je met het andere been. Je kunt dit bijvoorbeeld over een afstand van 20 meter op en neer doen om beide bilspieren te trainen.

Tips:

  • Concentreer je op het gebruik van de bilspier en zorg dat de banden niet slap hangen.

Sumo Squat

Zet je voeten ongeveer schouderbreedte uit elkaar en draai ze ongeveer 30 graden naar buiten. Zak naar beneden door te hurken en laat je knieën in dezelfde richting als je voeten naar voren bewegen. Zorg er voor dat je voeten plat op de grond blijven staan. Vervolgens squat je omhoog door stevig je bilspieren aan te spannen.

Tip:

  • Als je merkt dat je voeten los komen van de grond squat je te diep en is het belangrijk dat je aan je lenigheid/flexibiliteit werkt.
  • Hoe dieper je squat hoe meer bilspieren je gebruikt, streef dus naar een squat waar je bovenbeen minimaal parallel is met de vloer.
  • Je kunt je armen voor je uitsteken als tegengewicht als je achterover dreigt te vallen.