Actiever werken, hoe pak je dat aan?

Blauwe dumbbells

Het is niet gemakkelijk, onze dagelijkse activiteiten en werk combineren met gezond leven. In de wereld van vandaag zijn er letterlijk miljoenen mensen die het grootste gedeelte van de dag zitten, achter het bureau of aan de computer vastgenageld. Dit kan zorgen voor toename van diabetes, overgewicht, gewrichts- en spierproblemen en meer aandoeningen. Met een beetje planning en motivatie kun je hier een stokje voor steken.

Je kan bijvoorbeeld een actieve pauze nemen, denk aan een buitenwandeling van tien minuten tijdens je lunch of koffiepauze. Of je kan elke dag even stretch oefeningen doen op de werkplek. Je kunt alle soorten actieve pauzes inplannen zonder dat daarmee je productiviteit verloren gaat. In feite heeft onderzoek aangetoond dat werknemers die meer fysiek actief zijn, in de loop van de dag de neiging hebben om zelfs productiever te zijn.

Hier volgen enkele gemakkelijke actieve stappen die je kunt gebruiken om wat meer beweging te krijgen tijdens het werk:

  • Ga elk gedeelte van de dag een klein stukje (blokjes van 10 minuten) lopen. Dit kan buiten of binnen.
  • Ga meteen na het werk of vóór het werk sporten.
  • Pak de fiets of ga vaker te voet. Je kunt ook met het openbaar vervoer gaan en een kleine wandeling doen tijdens het wachten.
  • Doe elke 30 tot 60 minuten een paar stretch oefeningen als je achter de computer zit.
  • Doe mee met leefstijl uitdagingen met je collega’ Zoals rennen of lopen ter ondersteuning van een goed doel. Ga eventueel enkele keren per week trainen met collega’s.
  • Ga voor vergaderingen even samen een blokje om. Start de meeting met de agendapunten die informatief zijn, zodat er geen notities nodig zijn tijdens het blokje om. Je zult merken dat iedereen meer energie heeft als jullie teruggaan naar de werkplaats of de vergadering intern verder oppakken na het blokje om.

Pak actieve pauzes die je leuk vindt

Kies fysieke activiteiten of sporten die je leuk vindt. Met andere woorden, ga geen uur rennen in de lunchpauze als je rennen niet leuk vindt, zo verlies je juist de interesse. Op veel werkplaatsen zijn er georganiseerde activiteiten waar je aan kunt deelnemen zoals een renclub, fietsclub of fitness sessies. Als er nog geen activiteiten zijn op je werk dan kun je misschien zelf iets regelen met collega’s. Je zult achteraf blij zijn dat je dit gedaan hebt en sommige collega’s zeer waarschijnlijk ook.