3 Focuspunten om de overgewicht epidemie te stoppen!

Kelly Maria Fit workout

Als de trend zich doorzet zoals in de afgelopen 20 jaar, dan hebben 90% van onze kinderen (en de kinderen van onze kinderen) in 2060 overgewicht, met alle gevolgen van dien. En dan te bedenken dat we met een blokje om van 10 minuten extra per dagdeel het tij kunnen keren!

Overgewicht hangt samen met tal van chronische aandoeningen waaronder diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, een aantal soorten kanker, aandoeningen aan galblaas en het bewegingsstelsel en psychische en psychosociale problemen als eenzaamheid, verdriet, gespannenheid en depressiviteit. Kinderen met overgewicht hebben een grote kans op glucose-intolerantie, verhoogde bloeddruk en hypercholesterolemie op latere leeftijd, een vergrote kans op hart- en vaatziekten en meer kans op een lage zelfwaardering en daarmee samenhangende psychosociale problemen.

Aantal mensen met overgewicht stijgt al 70 jaar

In de afgelopen dertig jaar zijn overgewicht en obesitas flink toegenomen, maar overgewicht en obesitas nemen al meer dan 70 jaar elk jaar toe. Niet alleen zijn Nederlanders zwaarder, ook is de Nederlandse buik dikker geworden. Deze toenamen in overgewicht en ernstig overgewicht zijn zichtbaar bij alle leeftijdsgroepen en binnen alle opleidingsniveaus. In 2019 is 52% van de volwassenen te zwaar.

Onder kinderen is overgewicht de laatste drie decennia meer dan verdubbeld. In 2018/2021 had maar liefst 12 procent van de kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3 procent obesitas (ernstig overgewicht).

Overgewicht afremmen en terugdringen door gezonder te eten en meer bewegen. Overgewicht is het resultaat van een verstoorde energiebalans: teveel energie-inname (teveel calorierijke voeding) bij een te laag energieverbruik (lichamelijke inactiviteit). 

We eten dus teveel calorierijke voeding (met name lege voeding, wat wil zeggen, koolhydraat houdende voeding waar onvoldoende vezels bijzitten) en te weinig groenten, rauwkost, peulvruchten, noten en fruit. Bovendien zitten we teveel en gooit een overmaat van stress nog extra roet in het eten.

STOP samen de toename!

Om overgewicht terug te dringen is een enorme stap, maar om toename af te remmen of te stoppen is een minder intensieve stap om te nemen.

De drie pijlers:

  1. Meer verbruiken door elk dagdeel minimaal 10 minuten extra te bewegen en 2 keer per week de spieren trainen om het metabolisme te verhogen.
  2. Minder lege calorieën eten door vezelrijke voeding te eten of in ieder geval altijd gecombineerd met vezelrijke voeding. Meer groente, fruit, rauwkost, peulvruchten en noten dus.
  3. Neem elke dag tijd om mentaal te ontspannen, want stress is ziektemaker nummer 1 en elke dag een paar keer tijd voor bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen zorgt voor activering van het herstelmechanisme in ons lijf, inclusief de optimalisatie van onze vetverbranding.

Als iedereen die iets of veel overgewicht heeft deze stappen zou nemen, dan stopt hoogstwaarschijnlijk de toename maar in de meeste gevallen zal men afvallen.

Bronnen:
www.cbs.nl
www.vzinfo.nl
www.leefstijlclub.nl